In vier stappen naar je droombank

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Een bank is een van de grotere aankopen in je interieur. Om er jarenlang plezier van te hebben, is een weloverwogen besluit belangrijk. Hij moet lekker zitten, er mooi uitzien en perfect passen in de ruimte waar de bank komt te staan. Stap voor stap vind je vier tips die je naar je droombank wijzen.

Stap 1: Oriënteer je op de eigenschappen van een bank  

Kleur, vorm, grootte, stijl en stoffering zijn belangrijke kenmerken van een bank. Om te weten wat je zoekt, is het goed om veel inspiratie op te doen. Na het zien van veel banken in woonwinkels, interieurbladen en online platformen kom je erachter welke stijl bij je past. Vaak vormt de bank een van de grootste elementen in je woning. Kies je bewust voor kleur en staat je bank in het middelpunt of ga je voor neutraal en fleur je hem op met kussens?

Beeld Met kussens geef je je bank eenvoudig een andere uitstraling en zo nodigt dit meubel je meer uit om plaats te nemen. 

Stap 2: Denk na over de functie

Elke bank zit anders en heeft een andere functie. Daarom dien je vooraf na te denken over wat voor soort bank je wilt. Wil je lekker languit op de bank kunnen liggen? Dan is de lengte van de bank belangrijk. Voor een ultieme relaxbank kun je het best voor een zachte bank kiezen met een diepe zit en veel kussens. Past een actievere bank meer bij wat je zoekt? Kies dan voor een kort zitgedeelte met stevige kussens zodat je rechtop kan zitten met je voeten op de grond. Handig om te weten: een bank kan in het begin wat hard aanvoelen, maar zit na verloop van tijd steeds zachter.

Stap 2: Denk na over de functie

Beeld De afmetingen van het zitoppervlak en de rugleuning zijn van grote invloed op de functie van een bank. 

Stap 3: Kies een geschikte stoffering uit

De functionaliteit en kwaliteit zijn goed om mee te nemen in de keuze voor een stof. Wie gaat de bank gebruiken en waar moet hij tegen bestand zijn? Met kinderen kun je sneller vlekken verwachten. Kies daarom voor een bank van leer of met afneembare kussenhoezen. Een wollen stoffering is vaak wat duurder, maar vlekken gaan hier makkelijker uit dan bij andere stoffen. Staat je bank vaak in fel daglicht? Ga dan niet voor wol, want dat verkleurt sneller dan polyester of katoen. Op een gemêleerde stoffen bank zijn vlekken minder snel zichtbaar.  

Stap 3: Stap 3: Kies een geschikte stoffering uit

Beeld De stoffering van een bank is ook van invloed op de stijl die hij uitstraalt. Zo heeft een (eco)lederen bank een stoer uiterlijk dat daardoor perfect past in een industrieel interieur.

Stap 4: Houd de afmeting in gedachte

Zoek uit hoe groot de bank mag zijn op de plek die je voor ogen hebt. De loopruimte en andere meubels kunnen hierop van invloed zijn. In een winkel oogt een bank vaak kleiner dan wanneer hij in je eigen woonkamer staat. Een bank op ootjes en/of met één armleuning oogt ruimtelijker wat goed werkt in een kleine ruimte. Plak de afmeting van je droombank af met tape op je vloer en kijk wat dit met de ruimte doet.

Stap 4: Houd de afmeting in gedachte

Beeld Als je precies weet hoeveel ruimte je hebt voor een bank en wat dit voor invloed heeft op de ruimte eromheen, kun je een bank met behulp van de vier tips uit dit artikel uitzoeken.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je een droombank uitzoekt en waar je het best op kunt letten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.